BOVO procedure
Onze doorstroomadviezen komen zorgvuldig tot stand; en afgestemd op de mogelijkheden van de individuele leerling. Informatie van het voortgezet onderwijs wijst uit, dat de leerlingen die van De Drie Linden in de afgelopen jaren naar het voortgezet onderwijs zijn gegaan, over het algemeen nog steeds goed op hun niveau zitten; sommigen zijn doorgestroomd naar een hogere vorm van onderwijs. Wij verwijzen u graag naar de website voor de procedure die wij volgen voor leerlingen die de overstap naar het voortgezet onderwijs gaan maken.
Hieronder geven wij weer hoe wij het schooladvies van een leerling in februari zullen bepalen.
- Iedere basisschool werkt met een zogenaamd leerlingvolgsysteem (lvs). In dit lvs wordt de groei op het gebied van begrijpend lezen, spelling, rekenen en lezen door de jaren heen bijgehouden. Bij ons zijn dat de oude CITO toetsen en de huidige BOOM toetsen.
- Daarnaast krijgt iedere leerling op school verschillende soorten toetsen en cijfers voor de methode toetsen. Deze cijfers staan op het rapport.
- De gegevens uit het leerlingvolgsysteem worden ook gebruikt voor het onderwijskundig rapport (okr). Dit okr wordt door de leerkracht geschreven in groep 8. Het rapport gaat niet alleen over de behaalde resultaten. Er is ook ruimte voor informatie over de ontwikkeling, het gedrag, het schoolverzuim en eventuele extra ondersteuningsbehoeften van de leerling. Bijvoorbeeld een leerling nog wat hulp kan gebruiken bij het plannen of extra ondersteuning nodig heeft op het gebied van sociaal emotionele ontwikkeling.
Vanaf het schooljaar 2023-2024 is de eindtoets groep 8 vervangen door de doorstroomtoets.
Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de schoolgids. En de website: BOVO Haaglanden
Overstap naar het VO
Ondersteuning bij de oriëntatie en aanmelding op het VO
Aan het begin van het schooljaar organiseert school een informatieavond over het voortgezet onderwijs voor alle ouders en leerlingen uit groep 8.
Ook de website Scholenwijzer Den Haag is een goede plek om informatie te vinden over de VO-scholen. Op deze website is ook een actueel overzicht van alle informatieavonden en open dagen in de regio.
Bij aanmelding op het VO is het de bedoeling dat ouders aanmelden met een voorkeurslijst van scholen. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met een lijst van scholen, waarbij je de voorkeursschool op nummer 1 van je lijst zet. Het advies is om voor praktijkonderwijs en VMBO 4 scholen op de lijst te zetten, bij HAVO minimaal 6 en bij VWO minimaal 8 scholen.
Aanmelden bij het VO Vanaf schooljaar 2023-2024 is er alleen nog de mogelijkheid om digitaal aan te melden bij het voortgezet onderwijs. (Behalve bij een advies voor Praktijkonderwijs; dan kan aanmelden alleen met het papieren aanmeldformulier). Landelijk wordt er gewerkt met een vaste aanmeldweek. Dit is voor alle leerlingen in Nederland hetzelfde. Het digitaal aanmelden gebeurt via een ouderaccount in Onderwijs Transparant. Ouders ontvangen hiervoor in december per mail een uitnodiging voor het aanmaken van een account. Middels dit account krijgen ouders inzage in het onderwijskundig rapport (OKR) en kunnen ouders hun visie op het advies en onderwijskundig rapport toevoegen. (Nadat school het OKR definitief heeft gemaakt). Ook kunnen ouders in deze omgeving hun voorkeurslijst/scholenlijst maken. De school die op nummer 1 van de lijst staat, krijgt de aanmelding binnen.
Communicatie met ouders van uitgelote leerlingen
Wanneer een leerling onverhoopt op alle scholen van de voorkeurslijst wordt uitgeloot, dan neemt de po-school proactief contact op met de ouders. Meer dan dat kunnen wij niet doen, u als ouder meldt aan voor de 2e ronde.